+420 731 222 111 info@eurolines.cz

Zdá se vám Budapešť drahá? Asi neznáte ta správná místa, která můžete v tomto městě vidět zadarmo. Vydejte se na cestu do zóny s virtuálním nápisem zadarmo a peněženku klidně nechejte doma. Budapešť se vám totiž představí úplně v jiném světle.

1. Budapešť a památky zadarmo: Výšlap na vrch Gellért

Je často zvykem, že pokud si chcete prohlédnout město z rozhledny a objevit jeho úchvatnou podobu z ptačí perspektivy, musíte sáhnout do kapsy pro šrajtofli. Gellért Hill vám tuto krásu nabízí zdarma. Určitě stojí za to vyšplhat se na tento kopec, odkud uvidíte Královský palác na Zámeckém vrchu, Parlament i Dunaj. Cestou narazíte na spoustu laviček, kde si můžete odpočinout, zrelaxovat se a kochat se výhledem. Na Gellértu najdete také Citadelu a Sochu svobody – krásné dámy s palmovým listem nataženým nad hlavou, která hlásá svobodu pro celé město.

2. Budapešť a památky zadarmo: Židovský memoriál

Opuštěné páry bot na břehu Dunaje. To není vtip, ale memoriál, který zde byl v roce 2005 vystavěn a patří k nejznámějším uměním, které na ulicích Budapešti najdete. Mužské, ženské i dětské boty stojí opuštěně na okraji vody, jako by je jejich majitelé právě zuli a nechali je tam. Tento památník patří maďarským Židům, kteří v zimě 1944-1945, byli zabiti na břehu Dunaje členy fašistické strany Arrow Cross.

3. Budapešť a památky zadarmo: Náměstí Hrdinů

Náměstí, kde to žije. I tak by se dalo popsat místo, které nejenže patří k ikonám města, ale také je místem k setkávání skejťáků, kteří se na zdejší rovné ploše učí jednoduché i složitější triky. Najdete ho na konci Andrássyho třídy, z jejíž délky vás budou chytat mdloby. Kromě odvážných kousků zdejších skejťáků, tu můžete také obdivovat sloup tyčící se do výšky 36 metrů, na jehož vrcholu je socha archanděla Gabriela, který kolem střeží významné osobnosti maďarské historie.

4. Muzea na každém rohu

Být členem Evropské unie má své výhody a v Budapešti obzvlášť, a to především pokud vám ještě nebylo 26 let. Máte totiž možnost podívat se do vybraných muzeí třetí sobotu v měsíci zdarma. Nahlédnout můžete například do Muzea výtvarného umění nebo Maďarské národní galerie. Vojenské muzeum má volný vstup pro osoby mladší 26 let vždy poslední neděli v měsíci.

5. Oáza klidu: Markétin ostrov

Chcete poznat místo, kde se dobře poflakuje? Vydejte se do oázy, které místní říkají zelené srdce Budapešti. Kromě zelených stromů a laviček, tu najdete ii zpívající fontánu, která se rozezvučí v 10:30, 17:00, 18:00, 19:30, a 21:00 h.

6. Budapešť a památky zadarmo: Procházka s průvodcem znalým města

Pokud se vám nechce chodit po všech významných památkách bez průvodce, pak využijte nabídky Free Walking Tours a vyjděte si na „rande“ s expertem na maďarskou historii a architekturu. Na prohlídce uvidíte všechno, co byste za svou návštěvu v Budapešti měli spatřit. Odhalíte tajné příběhy, poznáte nové lidi a užijete si tříhodinovou procházku městem, kterému se říká perla na Dunaji.

7. Galerie, kde je vstup zadarmo

Za umění se v Budapešti neplatí. Pokud se ovšem bavíme o galeriích, které jsou často přístupné návštěvníkům bez poplatku za vstupné. Je libo obdivovat obrazy, fotografie nebo sochy? Vydejte se do ulice Madach, kde stojí třípatrová galerie Telep, domov maďarské underground scény. V přízemí se můžete zastavit na kávu a pak po schodech pokračovat na prohlídku. Telep je skvělé místo, pokud se chcete setkat s mladými umělci nebo jen tak poklábosit s místní mládeží.

8. Budapešť a památky zadarmo: Vhodné dny k návštěvě

Maďarská metropole je přímo obklopená muzei a některá jsou celkem předražená, ale i tak zde najdete pár, které vám otevřou své dveře ve vybrané dny zdarma. Vydejte se do Budapešti 15. března, 20. srpna nebo 23. října. Právě tyto dny jsou označovány za maďarské státní svátky a díky nim získáte zdarma vstup do Muzea výtvarného umění, Maďarské národní galerie, Budínského hradu, Maďarského národního muzea i Muzea maďarského zemědělství.

9. Sobotní flám na Alžbětině náměstí

Kdo by si jen pomyslel, že budapešťská mládež chodí raději do parků než do klubů? O tom, že Alžbětino náměstí o sobotních večerech zaplní davy studentů a mlaďochů, kteří si povídají, baví se a často si jen tak čtou, se můžete přesvědčit na vlastní oči. V létě se náměstí proměňuje v dějiště letního festivalu, kde vystupují místní alternativní kapely. Nezažijete pravou atmosféru Budapešti, pokud neulehnete do trávy s pivem v ruce a neužijete si vibrace tohoto města.

10. a poslední tip: Ochutnávka místních specialit

Co se v Maďarsku jí? To zjistíte na hlavní tržnici (Central Market Hall), kde se prodávají maďarské klobásy, sýry, ryby, sladkosti a samozřejmě i langoše. Často je u stánků i ochutnávka, a tak i vy můžete zdarma podniknout cestu do maďarské gastronomie.