+420 731 222 111 info@eurolines.cz

Paris

Destinace — Francie — Paris

Zajímavá místa – co v Paříži vidět?

Jak jednoduše popsat Paříž? Art de vivre! Ale co to znamená? Je to skutečné umění žít a potkáte se s ním na každém kroku. A tak než se pustíte do víru města a maratónu prohlídek památek, zkuste něco okoukat třeba v romantických kavárnách a bistrech s miniaturními stolky naskládanými opravdu „tělo na tělo“. Objednejte si kávu nebo sklenku vína a opisujte život od místních.

Vzhůru do Louvru

Po krátkém odpočinku vzhůru do Louvru! Nechcete-li trávit svůj čas ve frontě (a to určitě nechcete), můžete si zarezervovat datum a čas své prohlídky přímo na webových stránkách. Louvre se skládá ze 3 křídel – Denon, Sully a Richelieu – každé z nich má ještě 4 patra. Jejich podrobnou prohlídkou tak můžete strávit mnoho hodin nebo i dnů. Pokud chcete vidět ty nejznámější exponáty, povedou vaše kroky určitě do 1. patra křídla Denon, k italským mistrům. A bude-li se vám zdát Leonardova Mona Lisa snad neočekávaně malá, tak před Veronesovým plátnem Svatba v Káni galilejské (677 x 994 cm) to bude přesně naopak (je hned naproti). Překrásné schodiště tu zdobí impozantní Niké Samothrácká (byť bez hlavy). Křídlo Richelieu ukrývá např. obrazy francouzských a holandských mistrů a v křídle Sully nás uchvátila přímo ozářená Venuše Mélská. Až budete Louvre opouštět, zajděte se podívat i na Pyramidu obrácenou (inversée) – a zjistěte, proč se u ní všichni turisti tak rádi fotí.

Katedrála Notre Dame – střed města

Od Louvru můžete pohodlnou procházkou dojít podél Seiny ke katedrále Notre Dame. Po cestě si stihnete prohlédnout stánky bukinistů – zastavte se a prohlédněte si jejich poklady: staré pohlednice, plakáty, knihy i časopisy. Až přijdete ke katedrále, zastavte se – jste v historickém středu města, od něhož se oficiálně měří všechny vzdálenosti od Paříže. Do jedné z nejkrásnějších gotických katedrál světa (původně 12. století, dnešní podoba je však ze století 19.) vedou tři bohatě zdobené vstupní portály: vlevo portál Panny Marie, vpravo portál sv. Anny a uprostřed impozantní Poslední soud – s Kristem, anděly, orodujícími Matkou Boží a sv. Janem i zemřelými, kteří odcházejí buď nalevo do ráje nebo napravo do pekla. Raději se podívejte vzhůru k věžím – všimli jste si, že nejsou úplně souměrné? Nebyla to chyba stavitele, tento „nesoulad“ má kořeny v historii. Stejné věže směly mít jen katedrály pod správou arcibiskupství, a tou katedrála v době stavby nebyla. Nahoru vede 388 schodů (vstup do katedrály je zdarma, ale prohlídka věží je zpoplatněná) a cestou budete míjet největší zvon katedrály (Emmanuel). Uvnitř katedrály vás ohromí jedinečná hra světla a barev ve vitrážích.

Eiffelova věž – symbol Paříže

Pokud vás začínají bolet nohy, k Eiffelce popojeďte metrem. Paříž je propojená 14 trasami metra, a tak můžete město procestovat doslova křížem krážem. Eiffelka je samozřejmě top cíl většiny turistů, tzn. jsou tu dlouhé fronty. I tady jim však můžete předejít, pokud si prohlídku zarezervujete předem na webových stránkách. Jestli ji absolvujete po schodech nebo výtahem, to je jen na vás – ale 360° pohled na město z výšky asi 275 m se neokouká ani nezapomene. Závrať možná pocítíte i v 57 m, v 1. patře, kde vás čeká skleněná deska.

K Sacré Coeur na Montmartru jedině po schodech

Ikdyž to nevypadá, pochází tato 2. nejnavštěvovanější památka Paříže až z 19. století a stejně jako z Eiffelky je i odtud impozantní pohled na město. Byla postavena na památku obětí francouzských vojáků ve francouzsko-pruské válce. Je skvostně bílá a bílá i navzdory znečištění zůstane – je totiž z travertinu, který vylučuje při reakci s vodou uhličitan vápenatý, obarvující průčelí na bílo. K bazilice musíte po schodech – kopec Montmartre je prošpikovaný uličkami s příkrými schody, na jejichž úpatí jsou útulné kavárny. Nemusíte sedět přímo naproti schodišti k bazilice s proslulým kolotočem – posuňte se do kaváren kousek vedle – mimo turistický nával, užívejte si pohled na baziliku přes větve stromů a pozorujte místní, kteří zde bydlí, baví se, popíjejí, kouří, venčí psy – zkrátka běžně žijí.

… a něco navíc

Jaké je TAM počasí?

Najdi TAM ubytování!

Pronajmi si TAM auto!

To Europe s.r.o
Strojírenská 259/16, budova 22, 155 21 Praha 5, Zličín
info@toeurope.cz

Zdroje fotografií

© Michael Fokt
© stock.Adobe.com
© Thomas H. Giesick
© To EUROPE
© Tomáš Pokorný

 

Ochrana osobních údajů
Právní upozornění
Cookies

Z našich
cestovatelských tipů

Mnichov a památky jinak: Fotbal, BMW a pivo

Mnichov a památky jinak: Fotbal, BMW a pivo

I Mnichov má památky, při jejichž prohlídkách pánové neusínají přímo za chůze. Jaké že to jsou? Vydejte se do Allianz Areny, domova FC Bayernu Mnichov, objevujte zašlou slávu parku, ve kterém se konaly olympijské hry a poznejte nejstarší historickou památku, kde pivo teče proudem.