+420 731 222 111 info@eurolines.cz

Ženeva

Destinace — Švýcarsko — Ženeva

Zajímavá místa – co v Ženevě vidět?

Francouzsky hovořící Ženeva je usazena mezi alpskými vrcholky v zátoce stejnojmenného jezera, ze kterého vytéká řeka Rhôna. Ženevu tak můžete poznat z vodní hladiny – po jezeře jezdí čtyři linky přívozů, které jsou zahrnuté do sítě městské hromadné dopravy. Město je stále majákem diplomacie, sídlí zde mnohé mezinárodní organizace, především hlavní ústředí Červeného kříže a OSN.

Jet d´Eau – vodotrysk, který se stal symbolem Ženevy

Jednou z nejznámějších dominant města je vodotrysk Jet d’Eau, který vznikl vlastně náhodou – při řešení přetlaku v potrubí. Dostřik fontány dosahuje až 140 m a v rychlosti 200 km/h prosviští vzduchem až 500 litrů vody, kterou čerpá z jezera. Proud je tak silný, že je při vetší větrnosti vodotrysk vypínán.

Místo, kde se narodili hodináři

Kde se vlastně v Ženevě vzali hodináři? V 16. století, po reformách Jana Kalvína, se Ženevané museli hodně uskromnit – např. i v oblékání. Odmítli však sundat všechny ozdoby a rozhodli se, že budou nosit aspoň hodinky. A tak se klenotníci změnili na hodináře a vytvořili symbol tradice a přesnosti.

Levý nebo pravý břeh?

Při plánování prohlídky města mějte na paměti, že Ženeva je částí jezera a Rhônou rozdělena. Na pravý břeh Ženevy se vydejte za luxusem, hotely, obchody a nákupy. Naopak levý břeh je plný historie, muzeí a jedinečné atmosféry. Můžete ho projít klidně i pěšky. Vše zajímavé, a co stojí za prohlídku, je v dosahu třiceti minut od starého města, které je v srdci Ženevy. Dominuje mu katedrála sv. Petra, která se stala centrem reformace. Zase vás pošleme nahoru – po 157 schodech na věž, odkud je jedinečný výhled na celé město. Nedaleko, v Parc Bastion, je pak Le mur des Réformateurs – Zeď reformátorů (postavena v letech 1909 – 1917), kde spatříte obrovské sochy Jan Kalvína, Williama Farela, Theodora Bezy a Johna Knoxe. Zeď tak připomíná hlavní události a osobnosti kalvinistické reformace v 16. a 17. století.  

Čokoládová tour po Ženevě

Věděli jste, že si můžete objednat pěší tour a objevit tajemství čokolády? Za tříhodinovou procházku po Ženevě stihnete navštívit 5 továren, kde se s vámi během prohlídek průvodce podělí o všechna kouzla čokolády a ochutnáte ty nejlepší pralinky, lanýže, čokoládové koláče a mnoho a mnoho dalších čokoládových pochoutek. Zažijete také prohlídku malebného starého města a jízdu lodí z jedné banky na druhou.

Autosalon Ženeva

K Ženevě neodmyslitelně patří automobilový svátek – autosalon Ženeva. Více než sto let stará tradice řadí tuto výstavu mezi nejprestižnější v Evropě i na světě.  V březnu (8. 3. až 17. 3. 2019) se uskuteční již 89. ročník: uvidíte nejluxusnější auta světových značek, nové modely, facelifty a veškeré novinky automobilového průmyslu, které tady prezentuje pár stovek vystavujících.

… a něco navíc

Jaké je TAM počasí?

Najdi TAM ubytování!

Pronajmi si TAM auto!

To Europe s.r.o
Strojírenská 259/16, budova 22, 155 21 Praha 5, Zličín
info@toeurope.cz

Zdroje fotografií

© Michael Fokt
© stock.Adobe.com
© Thomas H. Giesick
© To EUROPE
© Tomáš Pokorný

 

Ochrana osobních údajů
Právní upozornění
Cookies

Z našich
cestovatelských tipů

Keukenhof: do nejkrásnější „zahrady“ světa

Keukenhof: do nejkrásnější „zahrady“ světa

Pro milovníky květin je holandský Keukenhof jistě životním snem. Pro všechny ostatní bude návštěva parku novým a jedinečným zážitkem. Na dvaatřiceti hektarech rozkvetou milióny krokusů, narcisů, tulipánů, hyacintů i lilií.

Mnichov a památky jinak: Fotbal, BMW a pivo

Mnichov a památky jinak: Fotbal, BMW a pivo

I Mnichov má památky, při jejichž prohlídkách pánové neusínají přímo za chůze. Jaké že to jsou? Vydejte se do Allianz Areny, domova FC Bayernu Mnichov, objevujte zašlou slávu parku, ve kterém se konaly olympijské hry a poznejte nejstarší historickou památku, kde pivo teče proudem.